15.4.14

DIY rožių vanduo

Sveikos, merginos!

Šį kartą vėl pasitinku jus su vienu labai naudingu DIY. Ar esate ką nors girdėjusios apie rožių vandenį? Tai hidrolatas, išgaunamas tiesiai iš rožių žiedlapių, plačiai naudojamas kosmetikos gamyboje bei apskritai grožio puoselėjimui. Rožių vanduo pasižymi antibakterinėmis, antiseptinėmis, raminamosiomis ir gydomosiomis savybėmis. Jis puikiai tinka kasdienei odos priežiūrai, kadangi padeda sureguliuoti riebalų išsiskyrimą, tad jį galima naudoti tiek riebiai, tiek sausai odai. Rožių vandenyje esantys natūralūs valomieji komponentai padeda apsaugoti nuo spuogų atsiradimo ir porų kimšimosi, taip pat ramina paraudusią odą ir bendrai gerina jos tekstūrą. Negana to, rožių vandenį galima naudoti ir plaukų priežiūrai - jis gerina kraujo tekėjimą aplink plauko folikulą, maitina ir stiprina plaukus, bei užkerta kelią jų slinkimui. Jau net nekalbu apie tai, kad šiek tiek hidrolato įpylusios į vonią galėsite mėgautis raminamu aromaterapijos seansu :)
 
 
Rožių vandens galima rasti specializuotose parduotuvėse, arba pasigaminti pačioms. Pastarasis variantas žymiai pigesnis ir man labiau priimtinas, kadangi visada žinai, jog tavo priemonę sudaro vien šviežios rožės ir nieko daugiau. Procesui naudoti idealu būtų gėles, ką tik nuskintas iš močiutės šiltnamio/ sodo/ balkono/ galbūt vazonėliuose jas auginate ir ant savo palangės, tačiau jei perkate iš gėlininko, būtinai nepatingėkite kurį laiką pamirkyti jų vandenyje, kad apsisaugotumėt nuo galimų pesticidų.
 
 Taigi...galim pradėti :)
 
Jums reikės:
  1. Nedidelio puodo
  2. Dangčio
  3. Mažesnio karščiui atsparaus dubenėlio
  4. Ledukų
  5. Rožių žiedlapių
  6. Tuščio tamsaus stiklo buteliuko su purkštuku
  7. Distiliuoto vandens ( jei tokio neturite, žemiau parodysiu, kaip pasigaminti jį pačiai )
1 žingsnis:
pasigaminkite distiliuotą vandenį


  1. Distiliavimui parinkite nedidelį puodą ir pripildykite 1/3 vandeniu.
  2. Į vandenį įstatykite mažesnį, karščiui atsparų dubenėlį ir jei matote, kad jis vandenyje plūduriuoja, įdėkite į jį švarų akmenuką ar kitą sunkesnį daiktą, kad palaikytumėte dubenėlį vietoje.
  3. Uždenkite puodą apverstu dangčiu (būtinai įsitikinkit, ar dangtis nesiliečia prie viduryje įstatyto dubenėlio kraštų. Jei taip, pakeiskite dubenėlį mažesniu. ) ir apkraukite jį ledukais tam, kad paspartintumėt kondensavimosi procesą.
Leiskite vandeniui puode užvirti ir stebėkite, kaip lašeliai ima kondensuotis ant dangčio ir varvėti į vidurį. Kai ledukai nuo karščio ims visai tirpti, ant dangčio prisikaupusį vandenį išsemkite samčiu, pakeiskite juos kitais ir kartokite šį procesą iki kol visas vanduo puode išsikondensuos. Tam gali prireikti 20-ties minučių. Tada nuimkite apverstą dangtį ir ištraukite puode esantį dubenėlį. Matote jame prisikaupusį vandenį? Tai ir yra jūsų distiliuotas vanduo, kurį reikės naudoti vėliau.
2 žingsnis:
Rožių vanduo

 
Atskirkite žiedlapius nuo vienos ar dviejų rožių, priklausomai nuo to, kokio kiekio vandens norėsite (ir žinoma, kiek rožių nuplėšyti jums leis širdis :))) ) ir kruopščiai nuplaukite juos inde su skylutėmis. Tada perdėkite žiedlapius į kitą indą ir apipilkite vandeniu, kad apsemtų. Taip palaikykite apie 10 minučių, kad žiedlapiai būtų visiškai paruošti naudojimui ir nusausinkite paskleisdami juos ant popierinio rankšluosčio.
 
 
Metas pagrindiniam darbui :)
  1. Į puodą suberkite žiedlapius ir praskleidusios juos į šonus viduryje įstatykite dubenėlį. Ten ir turės atsirasti jūsų rožių vanduo.
  2. Supilkite turimą distiliuotą vandenį ant rožių. Stenkitės, kad jo nepatektų į dubenėlį viduryje.
  3. Taip pat, kaip ir distiliavimo proceso metu, ant puodo uždėkite apvestą dangtį ir apkraukite ledukais.
 
     
     4. Palikite puodą ant nedidelės ugnies ( jokiu būdu neužvirkite! ) ir nepamirškite reguliariai pakeisti ištirpusių ledukų, bei samčiu išsemti nuo jų prisikaupusio vandens.
     5. Procesas bus baigtas maždaug po 30min., kai žiedlapiai visiškai suglebs ir praras savo spalvą, o dubenėlis viduryje bus prisipildęs rožių vandens.
 
Išjunkite ugnį ir palikite rožių vandenį visiškai atvėsti. Tada pipete supilkite jį į švarų ir dezinfekuotą tamsaus stiklo buteliuką su purkštuku ( jeigu prieš tai jame buvo koks kitas skystis, būtinai dezinfekuokite ir purkštuką). Toks hidrolatas tinkamas naudoti gali išlikti iki kelių savaičių.
 
***
Naudokite rožių vandenį rytais kaip toniką. Gausiai apipurkškite juo veidą ir nuvalykite vatos diskeliu, po to apipurkškite dar kartą ir palikite nudžiūti. Taip pat kas kartą nusivalius makiažą ir prieš einant miegoti - jis nuramins, atgaivins bei puoselės jūsų odą.
Plaukų priežiūrai rožių hidrolatą galite naudoti prieš kiekvieną plovimą, purškiant per visą plaukų ilgį, įmasažuojant į galvos odą ir paliekant apie 15 minučių veikti.

Nepamirškite pasidalinti savo įspūdžiais iš eksperimentų, klausimais ir atsiliepimais
Sėkmės gražinantis,
Mėta :)

10.4.14

Gelbėkit, vėluoju! Kaip spėti susiruošti per trumpą laiką ir vis tiek atrodyti nuostabiai?

Turbūt ne man vienai pažįstamas jausmas, kai ryte dešimtą kartą užtildžius žadintuvą paskui tenka šokti iš lovos taip, tarsi kas būtų užpylęs šaltu vandeniu. (Tokia problemėlė ypač paūmėjo, kai visi į priekį pasukome laikrodžius, ar ne?:) ) O tada jau prasideda... Mintyse keikdamos gyvenimą skriejam į vonią, kur veidrodyje atsispindėjęs pagalvės įspaudas ant žando, užtinusios akys ir nuvarvėjęs vakarykštis tušas veda į neviltį, negana to dar plaukai reikalauja šampūno, o spintoje švilpauja vėjai. Žinoma, visas šias problemas galima išspręsti, tačiau  brangaus laiko sąskaita. O vėluoti sau leisti dažniausiai negalime.
Tai ką tada daryti, kad ir vėl netektų kišti nosies laukan, atrodant... kaip čia pasakius... betkaip? Norėdama jums pagelbėti sukūriau kelių punktų planelį, atskleidžiantį, kaip sugebėti išlėkti iš namų per 20 minučių ir vis tiek atrodyti nepriekaištingai.


1 etapas: "Fresh & clean"

Primas žingsnis tam, kad ryte atrodytumėm energingos ir išsimiegojusios - šaltas vanduo. Jeigu, kaip ir aš, nesate iš tų, kurios gali palysti po dušu per trisdešimt sekundžių, geriau laikykite sukryžiavusios pirštus, kad tai būtumėt padariusios iš vakaro :) Taigi, ypatingai skubiais atvejais užteks gausiai atprausti veidą ir kaklą lediniu vandeniu. Tokia procedūra ne tik galutinai jus prabudins, bet ir panaikins užtinusius vokus bei paakių maišelius, atgaivins ir sustangrins odą.
 
tarpinė stotelė:
Dabar derėtų apsispręsti, kam skirsite daugiau laiko - makiažui ar plaukams. Jeigu jūsų oda skaisti ir lygi, arba jūs tiesiog gerai jaučiatės ir be makiažo, velniop jį - sutaupykite šį laiką įdomesnei šukuosenai susikurti, ir eikite prie etapo 2A. Tačiau jei esate patenkintos savo natūraliai krentančiais plaukais, siūlyčiau nieko nelaukus koncentruotis į makiažą, apie kurį šiek tiek plačiau papasakosiu antrame B skyrelyje.

2 etapas A : Plaukai

Čia turbūt daug laiko improvizacijoms nėra. Stenkitės rinktis tokią šukuoseną, su kuria esate užtikrinta, kad jausitės gerai. Tiesa, ji vis tiek turėtų būti kuo paprasčiau ir greičiau padaroma, todėl net negaiškite laiko traukdamos garbanojimo žnyples ar karštus suktukus. Jei plaukai tiesiog "nestovi", pabandykite juos surišti. Galbūt mokate daryti gražias pynes ar netradicines arklio uodegas, kurios pridės įvaizdžiui šiek tiek daugiau šarmo (kaip tokias pasidaryti jau mokėme viename savo įraše čia ). Dar viena "greitoji pagalba" - sausas šampūnas. Truputis šios priemonės panaikins visus nešviežiai plautos galvos įkalčius, o be to, suteiks plaukams apimties ir purumo, kurie visada neprošal.

2 etapas B : Makiažas

Keliaujant prie makiažo, pirmas mano patarimas būtų naudoti lengvos tekstūros toninį kremą, arba ant rankos sumaišyti šiek tiek įprastos pudros ir drėkinamojo kremo. Pudra, naudojama viena, dažnai sunkiau pasidengia, be to, reikia skirti daugiau laiko jos sulyginimui, kad apsidraustume nuo niekam nepageidaujamo "kaukės efekto". Šiuo atveju sumaišius ją su drėkinamuoju kremu, keliais pirštų brūkštelėjimais per odą susikursite gaivų, natūralų ir tolygiai atrodantį makiažo pagrindą.


Kitas triukas - ryškių akcentų dėliojimas. Kadangi pilno makiažo pasidaryti greičiausiai nespėsite, geriausia pasirinkti atkreipti žmonių žvilgsnį į kažkurią vieną veido sritį, kuri ir taps vyšnia ant torto, o visų kitų netobulumų niekas ir nepastebės. Iš anksto derėtų apsispręsti, kur norėtumėt sutelkti visą dėmesį - į lūpas ar akis.
  • Jeigu pasirinkote ryškinti akis, minkšto teptuko ir rudų šešėlių pagalba pabrėžkite natūralų akies įdubimą, labiau koncentruodamosios į išorinį kampą, o vidinį akies kamputį ir liniją prie blakstienų palikdamos šviesesnes. Tuomet užtepkite du sluoksnius juodo tušo, kad kompensuotumėte akių pieštuką, ir esate pasiruošusios. Lūpas galite palikti natūralias.

  • Tačiau jei esate apdovanotos putliomis ir išraiškingomis lūpomis, žinoma, akcentuokite jas. Tam rinkitės jums labiausiai tinkančio atspalvio lūpų dažus arba pigmentuotą blizgį. Šiuo atveju akių galite ir visai nedažyti, arba bent jau perbraukti blakstienas tušu.

3 etapas: Apranga

Turbūt daugiausia streso kelianti dalis :))) Ką apsirengti!? Atrodyti bet kaip nesinori, o kruopščiai planuoti garderobo nėra kada. Todėl patarčiau vadovautis keletu paprastų iš savos patirties sugalvotų taisyklių, kurios padės be didelių pastangų atrodyti puikiai:
  • Nesirinkite suknelių ar sijonų. Jeigu tiksliau - pėdkelnėms "ne!". Jos plyšta, susisuka, o jeigu dar iš pirmo karto apsimauni atvirkščiai....:)) Tikros laiko ėdikės. Todėl siūlyčiau keisti jas patogiais džinsais, į kuriuos galima tiesiog "įšokti", arba, jeigu situacija reikalauja rengtis dalykiškiau, klasikinėmis kelnėmis.
  • Viršutinei daliai patarčiau rinktis kažką ryškaus. Smagų megztuką ar palaidinę, tinkančią po švarkeliu. Taip neatrodysit pavargusi ir blanki, o be to, spalvos pakels nuotaiką ir pačiai.
  • Jeigu jau neskiriate daug dėmesio aprangai, visada gelbsti masyvūs aksesuarai. Jie sukurs pilnumo ir išbaigtumo įvaizdį, todėl atrodys, tarsi ruošimuisi būtumėt praleidusios žymiai daugiau laiko.

4 etapas: Pusryčiai

Ir net nedrįskite jų ignoruoti! Pusryčiai yra bene vienas iš svarbiausių mūsų valgymų, kurio praleisti nevalia, antraip teks visą likusią dieną tramdyti gurgiantį skrandį ir vyti mintis apie maistą. Be to, neišsimiegojusios ir alkanos mes atrodome žymiai blogiau, nei tik neišsimiegojusios :)

Kad nereikėtų kimšti sumuštinio viena ranka jau maunantis paltą, geriau rinkitės tokius pusryčių variantus, kuriuos galėtumėte tiesiog įsimesti į rankinę ir esant progai suvalgyti šiek tiek vėliau. Žinoma, kas nors šilto visada būtų idealu, tačiau jei pritrūksta laiko gaminti, su savimi iš namų nepamirškite pagriebti indelio jogurto, obuolio, banano ar javainių batonėlio, kurie aprūpins jus energija bent trumpam. Ir žinoma - vanduo vanduo vanduo.

 Na ką, atrodo, suspėjot? O dabar galit lėkti pro duris gražios ir visiškai pasiruošusios dienai :)

***
Šiam kartui tiek, tikiuosi, nors kiek pagelbėjau, ir nuolat visur vėluojančių nuo šio tarp mūsų skaitytojų nebebus (na, tik aš turbūt niekad nepasikeisiu :) )
Iki,
Mėta

1.4.14

Pasidaryk pati: Chalvos pyragas iš trijų ingredientų

 Galbūt šiek tiek nesąžininga publikuoti burnoje tirpstančio pyrago receptą tokiu metu. Turiu galvoje - juk pavasaris, metas, kai visos pasižada gyventi sveikiau, rytais bėgioti krosą, daryti mankštą, atsisakyti užkandžiavimo, o ypač - saldumynų. Vos pralindus pirmiesiems spinduliams kiekvienos merginos galvoje pasileidžia tiksintis laikmatis -  iki trumpų sijonų ir maudymosi kostiumėlių sezono liko tik (aaaaaa!!!) du mėnesiai ir trys dienos; mėnuo, dvi savaitės ir penkios dienos... " O į nuo telefono ekrano besišypsantį Victoria's Secret modelį kaip nepanašėjama, taip nepanašėjama :)))
         Ką gi, nors aš irgi už sveiką mitybą ir visa kita, siūlau nors trumpam atsipūsti ir pasimėgauti šiltėjančiomis dienomis su puodeliu kavos ir gabalėliu pačios gaminto pyrago. Ir net jeigu jūs, kaip ir aš, visiškai beviltiška virtuvėje, tokį pasigaminsite be didesnių vargų. Visa paslaptis tame, kad gaminant pagal šį receptą apsieisite be kiaušinių, miltų, cukraus, tešlos minkymo, kepimo ir t.t., o rezultatas gausis pasakiškas. Susigundėt? Tada skaitykit toliau :)
 
 
 Jums reikės:
 
  • 2 su puse pakelio sausainių "Gaidelis"
  • 300 g. saulėgrąžų chalvos
  • 200 ml. grietinėlės
 
Eiga:
 
  • Į dubenėlį sudėkite 1/3 savo turimos chalvos ir sutrinkite ją šakute. Užpilkite grietinėlės tiek, kad pamaišius masė pasidarytų tąsi. Taip pamažu maišydami, sudėkite visą chalvą ir supilkite grietinėlę. Prisiminkit - svarbiausia neskubėti, kad eigoje pakoreguoti proporcijas, stebint gaunamos masės skystumą ar tirštumą, būtų lengviau. Taip pat nepamirškite palikti šiek tiek grietinėlės kitam žingsniui - sausainių mirkymui!


Gerai išmaišykite chalvą ir grietinėlę, kol gausite vientisą, tešlos skystumo masę. Svarbiausia pasistengti, kad neliktų didelių chalvos gumulėlių.

***
 
  • Tam, kad sausainiai taptu minkštesni ir geriau suliptų, prieš pertepant chalvos mase pamirkykite juos likusioje grietinėlėje, kol truputį įsigers. Šį žingsnį galite praleisti, tačiau tuomet pyragas gausis sausesnis ir trapesnis.
***

  •  Indo, į kurį pasirinksite dėti savo pyragą, forma nėra labai svarbi. Turiu galvoje, jo kraštai gali būti ir žemi, o kampai apvalūs, jeigu norite, galit tam naudoti netgi didelę plokščią lėkštę, kadangi taisyklingo stačiakampio forma susiformuos savaime, vieną prie kito dedant sausainius.
***
 
  • Išsirinkę norimą indą, pradėkite vieną prie kito dėlioti sausainius. Kaip matot, aš, norėdama išnaudoti visa savo formos ilgį, kraštinius sausainius padalinau per pusę, kad tilptų.
***
 
  • Medine mentele paimkite dalį chalvos masės ir tolygiai paskirstykite ją ant visų sausainių. Pirmą sluoksnį daryti visada būna sunkiausia, kadangi sausainiai dar nėra sukibę vienas su kitu ir lengvai važinėjasi, todėl pasistenkite būti atsargesnės.
***
 
  • Ant užteptos chalvos dėkite dar vieną sluoksnį sausainių, ir tokį veiksmą kartokite 3 kartus.
  • Kai mūsų pyragas bus perteptas, įdėkite jį į šaldytuvą, kad sustingtų, ir kitą dieną galėsite mėgautis pasaldinta kavos pertraukėle. Tačiau jei norite procesą paspartinti - rinkitės šaldiklį. Tokiu būdu pyragas bus paruoštas vos per porą valandų.
 
***
 
Ir voila! Šitoks pyragas, kai nežmoniškai norisi kažko saldaus , kartais gali tapti tikru aštuntu pasaulio stebuklu :))) Smagaus gaminimo ir ragavimo, iki greito!
 
Mėta